Uitgetest: opruimen met een opruimcoach (en zo hou je het opgeruimd)

Door Rani Merckx

Dit artikel maakt deel uit van het Slim-opruim-plan van Libelle. Ook gratis deelnemen? Meer info vind je hier!


Proficiat, je bent aan de finish van ons Slim-opruim-plan. Supergoed gedaan! Tijd om alles toe te passen wat we de voorbije dagen geleerd hebben. Onze redactrice Lynn schakelde de hulp in van opruimcoach Nele Colle om haar ‘probleemzone’, de voorraadkast, eens flink onder handen te nemen. Volgens het 5-stappen-plan, natuurlijk.

Libelle’s opruimproject: de voorraadkast

Wegleggen, niet opruimen

Redactrice Lynn: “Opruimen staat bij mij gelijk aan alles in een doos of achter gesloten deuren wegmoffelen, zodat niemand het ziet. Want wat je niet ziet, kan je niet storen. Maar het enige wat ik daarmee creëer, is nog meer rommel. Dat besef ik, telkens als ik die chaotische voorraadkast opentrek, maar al te goed. Het is de grootste probleemzone in mijn huis. Het lijkt wel alsof alle spullen er van ver worden ingegooid: alles staat kriskras door elkaar, van bakspullen en -ingrediënten tot medicamenten en conservenblikken.”

Opruimen met de opruimcoach

“Om wat orde te scheppen in mijn voorraadkast, heb ik – met behulp van opruimcoach Nele Colle – het 5-stappen-plan uitgetest, waarbij ik geleerd heb om:

… En met resultaat. 🙂 “

“Ik heb heel wat opgestoken van Nele. Zo heb ik geleerd dat opruimen geen denkwerk mag zijn. Als je alle spullen in aparte opbergbakken verzamelt en labelt, hoef je enkel maar naar het etiketje te kijken om te weten wat waar hoort. Zónder nadenken. Handig voor mezelf, maar ook voor mijn huisgenoten. Bovendien krijg je op die manier meer zicht op wat je precies in huis hebt, zodat je nooit meer onnodige spullen koopt. En minder onnodige spullen, betekent ook weer minder rommel om op te ruimen.”

Een (virtuele) opruimcoach bij jou thuis?

Met een coach aan je zijde ben je dus zeker dat je probleemzones in huis opgeruimd raken. Maar wat is het prijskaartje van een opruimhulp aan huis? Een adviesgesprek op maat kost je gemiddeld 90 euro, opruimhulp bij een kamer of grote kast zo’n 345 euro (goed voor 6 uren) en reken voor een volledig huis op 1.800 à 7.000 euro.

Opruimcoach Nele Colle biedt ook een online opruimcursus aan, waarin ze heel wat nieuwe inzichten en praktische tips met jou deelt. Het is naar eigen zeggen dé meest volledige opruimcursus boordevol motivatie, praktische handvatten en tips. Ideaal voor wie rust in het hoofd, in huis én in haar leven wilt ;-).

Klik hier voor meer informatie!

Opruimen volhouden: 7 tips

Net zoals redactrice Lynn heb je knopen doorgehakt, spullen weggegooid of -gegeven en wat mocht blijven, heb je een overzichtelijk plaatsje gegeven. Natuurlijk is dit niet het einde van je opruimavontuur. Met onze tips hou je die nieuwe goede opruimgewoontes moeiteloos vol:

1. Koop minder én bewuster

Je hebt tijdens ons Slim-opruim-plan heel wat knopen doorgehakt. Veel overbodige spullen heb je inmiddels weggeven, verkocht of uitgeleend. Laat je door die zeemzoete reclames, kortingen of acties niet verleiden om weer (mis)kopen te doen. Want hoe minder je koopt, hoe minder spullen je in huis hebt én hoe minder je hoeft op te ruimen. Win-win-winsituatie, dus! 

Hoe doe je dat concreet?

Handige vragenlijst

Voor je weer gretig (gratis) spullen aanneemt of koopt, stel je jezelf best volgende vragen:

 • Heb ik dit nodig?
 • Heb ik dit écht nodig?
 • Heb ik dit nú nodig?
 • Hoeveel keer zal ik dit gebruiken?
 • Kan ik het lenen?
 • Kan ik het zelf maken?
 • Kan ik het tweedehands kopen?
 • Waar zal ik het opbergen?

‘Consuminderen’ in 5 stappen

Wil je toch iets aankopen? Neem er dan even de Piramider van netwerk Bewust Verbruiken bij. Aan de hand van de Piramider sta je sneller stil bij het hergebruiken, herstellen en delen van producten. Je wordt als het ware geïnspireerd en geactiveerd om eenvoudiger en duurzamer te leven.

 1. Gebruik wat je hebt: ga na of je het item al in huis hebt, dan wel of je een ander product voor hetzelfde doel kunt gebruiken.
 2. Deel of ruil: spullen die sporadisch gebruikt worden, leen je best even van een familielid of vriendin. Zo vermijd je dat een item plaats inneemt of ergens stof ligt te vergaren.
 3. Koop tweedehands: tegenwoordig kun je praktisch alles tweedehands aankopen. Raadpleeg tweedehandssites, kuier rond op rommelmarkten of spring binnen in een kringloopwinkel in jouw buurt.
 4. Maak het zelf: want wat je zelf maakt is meestal mooier, beter én lekkerder. En je staat sneller stil bij de waarde van een product!
 5. Koop: als je toch iets moet aankopen, kies je best voor producten die op een duurzame manier gemaakt zijn.

 

©Netwerk Bewust Verbruiken

2. Zorg voor snelle, handige ‘opruimsystemen’

Één-in-één-uit-systeem

Spreek met jezelf af: als ik nu één nieuw kledingstuk koop, moet ik er één wegdoen. Op die manier vermijd je dat je weer opgezadeld zit met een overvolle kleerkast.

Wasmand

Kruip je bijna onder de wol? Tijd voor een snelle opruimronde! Neem een wasmand onder de arm, zet een timer op 10 minuten en ga doorheen je woonkamer en keuken. Alles wat niet thuishoort in deze ruimte, belandt in de wasmand. Gedurende 10 minuten verzamel je alles én leg je alles op de juiste plaats. Van zodra de wekker afgaat, mag je stoppen met opruimen. Tenzij je die opruimkriebels niet kunt weerstaan. 😉

3. Stel niet uit!

Ongeopende post wegleggen, de vuile vaat laten staan, kleren laten rondslingeren … Je weet het ondertussen: uitstelgedrag is nefast voor je gemoedstoestand én de orde in huis. Nee hoor, niet met jou! Jij smeedt vanaf nu het ijzer wanneer het heet is!

4. Spreek een vaste (opruim)dag af

Spreek met het hele gezin een vaste (opruim)dag af. Zo voorkom je onnodige discussies en uitstelgedrag.

5. Kleine – dagelijkse – opruimacties

 1. Maak het bed meteen op: want je slaapkamer ziet er meteen een stuk netter uit als je bed opgemaakt is. En het is heerlijk om ‘s avonds in een opgemaakt bed te kruipen!
 2. Draag pantoffels in huis: nog snel naar het toilet gaan of je sleutels zoeken? Je trekt maar beter eerst je schoenen uit. Je schoenzolen zitten tjokvol vieze beestjes, en geloof ons: die wil je niet in huis hebben!
 3. Doe de afwas tijdens of meteen na het koken: lijkt het weleens alsof er een orkaan door je keuken is getrokken? Probeer tijdens het koken al zoveel mogelijk op te ruimen. Staat je stoofpotje lekker te pruttelen? Vul dan ondertussen de afwasmachine of maak het aanrecht schoon.

6. Wees niet te streng

Wees vooral niet te streng voor jezelf. Je hebt nieuwe organisatie- en opbergsystemen aangeleerd, en het duurt gemiddeld zo’n 66 dagen voor je een nieuw systeem volledig onder de knie hebt. Gun jezelf dus tijd om te oefenen en geef niet op! Je zult zien, na verloop van tijd zit de handeling in je systeem gebakken!

7. Hou ons stappenplan bij de hand

Wedden dat het opruimen met deze houvast een pak makkelijker gaat?

En dan nu … genieten!

Wat een orde, wat een ruimte, wat een opruimer ben jij! Het is tijd om jezelf te verwennen, want dat heb je dubbel en dik verdiend.

Schenk jezelf iets lekkers in en zet je favoriete dansplaat op. Of wat dacht je van een (heilzaam) deugddoend badje? Genieten is de boodschap!

 

Je hebt het verdiend!

 

Met dank aan opruimcoach Nele Colle en redactrice Lynn.

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!