Wanda: gezondheidsinformatie over alle landen in je broekzak

Door Diny Thomas

Ben jij een echte globetrotter? Dan kun je voortaan op reis vertrekken met een massa aan gezondheidsinformatie in je broekzak. Wanda, de gloednieuwe app van het Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen, houdt reizigers up-to-date over de gezondheidsrisico’s overal ter wereld. 

De reiskliniek is populairder dan ooit. Vorig jaar bezochten bijna 20.000 reizigers de kliniek voor advies en vaccinaties, en dat zijn er 3.000 meer dan twee jaar voordien. En toch zijn er nog altijd heel wat mensen die gewoon op reis vertrekken, zonder zich goed te informeren over de gezondheidsrisico’s. En ja, dan is de kans net iets groter dat je ziek terugkeert.

Daar wil het Instituut voor Tropische Geneeskunde nu verandering in brengen met de gloednieuwe app Wanda, die in drie talen beschikbaar is. Met één klik kunnen reizigers te weten komen welke gezondheidsrisico’s er zijn in het land waar ze naartoe gaan. Maar ook op de vernieuwde website van het ITG vind je heel wat informatie.

Veilig op reis

De app wil reizigers niet alleen vóór de reis informeren over de risico’s en de vaccinaties, maar ook tijdens en na de trip. Zo kom je te weten waar je knokkelkoorts kunt oplopen, of waar de malariamug actief is, maar je krijgt evengoed informatie over wat je moet doen als je reizigersdiarree hebt of gebeten wordt door een hond in Azië.

En dat is nog niet alles. Want wat als je net in Congo bent als ebola uitbreekt? Dan stuurt Wanda je een pushbericht om je te waarschuwen om extra voorzichtig te zijn.

Toegankelijk voor iedereen

Let wel: Wanda is géén medische app, en heeft enkel als doel om reizigers te informeren. Het vertelt op een laagdrempelige manier welke vaccinaties je nodig hebt als je naar Indonesië of Mexico reist, en laat ook zien waar je absoluut op moet letten. Maar voor een individueel advies breng je best een bezoekje aan de huisarts. Of de reiskliniek, waar je in één klik een afspraak kunt maken via de app!

Bron: VRT NWS – Beeld: Getty Images 

LAS JE DEZE ANDERE GEZONDHEIDSWEETJES AL?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content