vegetarisch goedkoper
© Getty Images

Wat is goedkoper: vlees of vegetarisch eten?

Door Hanne Bral

‘Eet een keer per week vegetarisch’, het is een bespaartip die je weleens ziet terugkomen. Maar kun je echt geld besparen door wat vaker vegetarisch te koken? Is het goedkoper om vegetarisch te eten of ga je – puur financieel gezien – toch beter voor vlees of vis?

Is vegetarisch eten beter voor je portemonnee dan vlees eten?

Vegetarisch eten zit al een tijdje in de lift en ook wanneer we het over budget hebben, valt regelmatig het advies om wat vaker vegetarisch te eten. Je bespaart er geld mee én het is beter voor onze planeet.

Tegelijk heerst de perceptie dat vegetarisch eten erg duur is. In de winkelrekken zie je dan ook een heleboel dure vleesvervangers liggen, denk aan vegetarische gehaktballetjes of een ruim gamma aan plantaardige burgers die best prijzig zijn. “Die perceptie leeft inderdaad”, knikt Fien Louwagie van ProVeg, de internationale organisatie die zich inzet voor plantaardig eten. “We merken dat de prijs een van de grootste drempels is die mensen tegenhoudt om vaker vegetarisch of plantaardig te eten.”

“Toch hoeft vegetarisch eten niet noodzakelijk duur te zijn”, gaat Fien Louwagie van ProVeg verder. “Of vegetarisch eten goedkoper is dan vlees eten, hangt sterk af van wat je juist koopt. Vegetarisch eten kan heel prijzig zijn, als je dure producten of merken koopt. Maar als je voor de juiste producten kiest, kun je er toch wat geld mee besparen.”

Vegetarische vleesvervangers

Vegetarisch gehakt, plantaardige brochettespiesjes, soja-, champignon- of notenburgers: het assortiment vegetarische vleesvervangers is in de meeste supermarkten ondertussen behoorlijk uitgebreid. Sommige daarvan zijn best prijzig, maar zijn ze daarmee ook duurder dan vlees of vis?

Fien Louwagie van ProVeg vertelt: “Eind 2022, begin 2023 deed ProVeg een onderzoek waarin we telkens een vleesproduct gingen vergelijken met de vegetarische tegenhanger. Daarbij vergeleken we telkens de goedkoopste vleesoptie met de goedkoopste vegetarische variant, bijvoorbeeld beide producten van huismerken.”

“Wat bleek uit het onderzoek? Sommige merken of producten – bijvoorbeeld vegetarisch broodbeleg, zoals plantaardige kipfilet of ham – zijn inderdaad duurder dan het vleesproduct. Dat kan aan verschillende factoren liggen, zoals ontwikkelingskosten (bij nieuwere producten), productieschaal, prijzen van grondstoffen, … Maar bij de meer gangbare vleesvervangers, zoals vegetarisch gehakt en plantaardige balletjes of burgers, zagen we dat de prijs bijna altijd hetzelfde als of goedkoper is dan het vleesproduct.”

Het prijskaartje hangt dus sterk af van product tot product. Wil je in de winkel prijzen vergelijken, kijk dan naar de prijs per kilo of prijs per liter van een product.

Peulvruchten

“Zo’n vleesvervangers eet je als vegetariër doorgaans niet elke dag”, gaat Fien Louwagie van ProVeg verder. “Vaak grijpen we naar die vleesvervangers uit gemak, wat helemaal oké is, maar er zijn nog zoveel andere alternatieven om uit te kiezen. Peulvruchten bijvoorbeeld (denk aan linzen, kikkererwten of bonen) zijn altijd goedkoper, en bovendien leuk en makkelijk om mee te koken. Ze bevatten zo goed als alle voedingsstoffen die je nodig hebt en zijn dus volwaardige vleesvervangers.”

Ook tofu is een uitstekende en goedkope vleesvervanger. Fien Louwagie van ProVeg: “In de supermarkt is tofu niet zo duur, ondertussen bieden ook heel wat huismerken het aan. Alleen is tofu iets uitdagender om mee te koken, omdat je goed moet weten hoe je het op smaak brengt. Ook tempé en seitan zijn prima vervangers, maar die zijn vaak duurder en ook iets uitdagender om te bereiden.”

Vegetarisch eten: zo hou je het budgetvriendelijk

Wil je wat vaker vegetarisch koken, maar ondertussen je budget blijven bewaken? Fien Louwagie van ProVeg geeft enkele tips om makkelijk goedkoper vegetarisch te eten. Tips die je trouwens ook geld kunnen besparen als je toch liever voor vlees kiest.

  1. “Zorg voor variatie en kleur op je bord. Hoe meer kleur, hoe beter! Vertrek steeds vanuit een ruime portie groenten, liefst seizoensgroenten (want ook die zijn erg goedkoop!), en vul daarna aan met peulvruchten en granen. Zo heb je een makkelijke, gezonde, volwaardige én goedkope maaltijd.”
  2. “Kies voor peulvruchten, zoals kikkererwten, linzen of bonen, want die zijn altijd goedkoper dan vleesvervangers zoals plantaardige burgers of veggiegehakt. In bulk koop je peulvruchten nog goedkoper, maar dan heb je er iets meer werk aan, omdat je ze eerst moet weken.”
  3. “Ga voor huismerken. Tegenwoordig bieden de huismerken niet alleen tal van goedkopere vleesvervangers aan, maar ook alternatieven zoals tofu.”
  4. “Hou de promo’s in de gaten. Die zijn er niet alleen in maart tijdens de Veggie Challenge, maar het hele jaar door. Vleesvervangers zoals plantaardige worst, gehakt of veggie kipstukjes kun je makkelijk invriezen. Sla dus een voorraadje in wanneer ze in promo staan en bewaar ze in je diepvries voor later.”
  5. “Heel wat discountwinkels, zoals Aldi of Lidl, hebben ondertussen een vegetarisch aanbod dat steeds meer wordt uitgebreid. Winkelen in zulke winkels kan ook helpen om goedkoper vegetarisch te eten.”

De beste bespaartips, direct in je mailbox? 💸 Schrijf je nu in voor onze Slim besparen-nieuwsbrief!

Nog meer handige tips:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."