© Getty Images

Kun je hoofdpijn krijgen van een beeldscherm?

Door Karen Baert

Wie een hele dag met de computer werkt, maakt het misschien wel vaker mee: hoofdpijn. Maar waarom krijg je hoofdpijn van schermen om je heen? En hoe voorkom je dat je na een paar uur schermtijd met barstende hoofdpijn zit?

Waarom krijg je hoofdpijn van een scherm?

Hoofdpijn kan allerlei oorzaken hebben, maar als je het voelt na dagje werken aan de computer zou dát weleens de boosdoener kunnen zijn. Er zijn grofweg twee grote aanleidingen voor hoofdpijn van schermen: oogklachten en een verkeerde zithouding,

Vermoeide ogen

Als je een hele dag op een scherm staart zijn je oogspieren erg gespannen en krijg je een zogenaamde digitale vermoeidheid. Je ogen moeten zich continu aanpassen en scherpstellen, waardoor ze (over)vermoeid raken. De gevolgen zijn wazig zicht, droge ogen en duizeligheid, maar ook hoofdpijn.

De oogklachten en bijkomende hoofdpijn wordt ook wel het computervisie syndroom (CVS) genoemd. Het kan ontstaan door:

 • een te hoog contrast tussen je scherm en de omgeving,
 • een onaangepaste bril voor je schermwerk,
 • een beeldscherm dat te dicht of te ver van je af staat,
 • een trillend beeldscherm, of een beeldscherm dat niet scherp is ingesteld,
 • weerspiegeling van het beeldscherm in het tafelblad, een wand of raam in de buurt.

Je zithouding

Maar je hoofdpijn kan ook ontstaan vanuit een verkramping van de nek- en rugspieren. Als je elke werkdag aan een bureau doorbrengt, kun je maar beter een goede zithouding aannemen. Want een verkeerde houding kan je niet alleen nek- en rugklachten, maar ook spanningshoofdpijn bezorgen.

Onderzoek toont aan dat een slappe houding met een bolle rug vaak leidt tot hoofdpijn. In deze positie staat je hoofd voor de schouders, waardoor de nekspieren continu worden aangespannen en de nek overbelast wordt. Deze overbelasting leidt dan weer tot klachten achterin de nek en (spannings)hoofdpijn.

Ook als je je houding niet genoeg wisselt, kun je last hebben van de gekende klachten.

Last van rugpijn? Met deze tips belast je je rug zo min mogelijk bij een zittende job!

Symptomen

Als hoofdpijn door schermen wordt veroorzaakt, herken je die vaak aan volgende symptomen:

 • spanningshoofdpijn, waarbij je aan beide kanten van het hoofd een drukkende pijn voelt,
 • gevoelige spieren of pijn aan de schouders, nek en/of schedel,
 • pijn vooraan aan het hoofd, namelijk boven of achter de ogen,
 • oogklachten zoals rode en droge ogen, tranende ogen, wazig zicht of vermoeide ogen,
 • duizeligheid, en zelfs misselijkheid,
 • last van fel licht of hard geluid,
 • algemene vermoeidheid,
 • in zeldzame gevallen zelfs migraine.

De klachten krijg je vaak ‘s avonds, na een ganse dag werken met een scherm.

Enkel computerschermen?

Niet alleen je computerscherm is verantwoordelijk voor de hoofdpijn, ook je tablet, tv of smartphone kunnen de boosdoener zijn. Als je voor het werk onbedachtzaam uren naar eender welk scherm loert, kun je last krijgen van bovenstaande symptomen.

Gelukkig kun je mits enkele aanpassingen de hoofdpijn voorkomen.

Wat kun je eraan doen?

Met een aantal tips zorg je ervoor dat je het probleem bij de oorzaak aanpakt. Omdat de hoofdpijn kan ontstaan door oogklachten, een slechte zithouding, of een combinatie van beide, kunnen er op verschillende vlakken aanpassingen nodig zijn:

 • Zet je scherm op minstens 50 cm van je vandaan. Meestal wordt ongeveer één armlengte afstand aangeraden. Met gestrekte vingers zou je het scherm dus nog net moeten kunnen raken. Let wel, hoe groter het scherm, hoe meer afstand nodig is. Is je scherm dus groter dan een gemiddeld computerscherm, zul je een grotere afstand moeten bewaren.
 • Vermijd een weerspiegeling van buitenlicht in de buurt van je scherm, en beperk invallend zonlicht.
 • Pas enkele instellingen van je beeldscherm aan, zoals de helderheid, zodat het contrast tussen je werkomgeving en je scherm niet te groot is. Ook het zoomniveau van je scherm wordt soms best aangepast. Zo vergroot je best de tekengrootte als je op een erg klein scherm kijkt, zodat je voldoende afstand kunt bewaren.
 • Als je vaak naar je scherm leunt om te kunnen lezen wat erop staat, heb je misschien wel een bril nodig. Laat je zicht even nakijken door een oogarts of optieker als je twijfelt.
 • Neem elke 20 minuten 20 seconden pauze om je ogen te sparen. Staar even in de verte, kijk door het raam of zwaai even naar een collega aan de andere kant van de ruimte.

Zijn schermen echt slecht voor je ogen? Lees wat je nog meer kunt doen om je ogen te sparen

 • Hou je hoofd ontspannen, recht op de wervelkolom, en maak je rug niet bol. Af en toe een kleine rek- en strekoefening is een prima aanvulling om overspannen spieren te voorkomen.
 • Let op een ergonomische zithouding waarbij de zithoogte, zitdiepte en rugsteun optimaal staat afgesteld. Hoe je dat aanpakt lees je hier.
 • Om je lichaam en spieren te ontspannen is een ietwat actieve pauze nodig. Sta minstens elk half uur even recht, maak een kleine wandeling en neem de trap als het even kan.

Bronnen: gezondheid.be, ergonomiesite.be, hoofdpijnpoli.com, oogartsen.nl

Meer tips om je hoofd over te buigen:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content