Getty Images

8x voedingsmiddelen die goed zijn voor het hart en hoe je ze in je menu opneemt

Door Nikita Goossens

Het hart is de motor van ons lichaam: we onderhouden de spier dus maar beter goed. Wist je dat bepaalde voeding daaraan kan bijdragen? Ontdek hier wat je best wat meer op je menu zet én hoe je ervoor zorgt dat je van alles de juiste hoeveelheden opneemt.

Deze voeding is goed voor je hart

1. Vette vis

In vis zitten veel omega 3-vetzuren en die beschermen tegen hart- en vaatziektes. Ze hebben tenslotte een positief effect op de vetsamenstelling van het bloed. Je vindt deze vetzuren trouwen ook in plantaardige oliën, lijnzaad en noten.

2. Donkere chocolade

Chocolade met minstens 70 procent cacao is goed voor je bloeddruk en dus ook voor je hart. Dit komt door de flavonoïden (een soort antioxidanten) die in cacao zitten. Zeg dus maar ja tegen dat stukje chocolade!

Nog meer gezondheidsvoordelen van chocolade ontdek je hier.

3. Tomaten

Ook in tomaten zitten antioxidanten, en dan specifiek lycopeen, vitamine C en bètacaroteen. Die verminderen het risico op vernauwing van de bloedvaten en zo ook op een hartinfarct.

4. Bessen

Braambessen, bosbessen, blauwe bessen, veenbessen, frambozen, … Ze zijn allemaal rijk aan flavonoïden, en die beschermen je hart en bloedvaten. Lekker én gezond dus!

5. Groene thee

In groene thee zitten veel antioxidanten die je hart en bloedvaten beschermen. Elke dag een kopje kan de bloeddruk verlagen en geeft je minder kans op hartaandoeningen. Daarnaast heeft de thee ook ontstekingsremmende eigenschappen en helpt hij bij stress en vermoeidheid.

6. Groene groenten

Boerenkool, broccoli, spinazie, … In al deze groente groenten zit chlorofyl. Deze stof zorgt voor de groene kleur en bevat veel magnesium. En dat is dan weer goed voor het hart, want magnesium is nodig voor een goede hartspierfunctie en een normaal hartritme.

7. Havermout

Havermout is rijk aan vezels en daardoor heeft het een positief effect op je cholesterol. Cholesterol kan leiden tot aderverkalking en hierdoor ontstaan dan weer hart- en vaatziektes. Met havermout hou je dus ook je hart gezond. Het geeft je bovendien langere tijd een verzadigd gevoel. Eet je havermout bij het ontbijt, dan zit je zeker tot de middag goed.

8. Peulvruchten

Linzen, bonen, erwten, … Ze bevatten allemaal veel eiwitten en geen ongezond vet. Ze zijn goed om de bloedsuikerspiegel op peil te houden en wanneer je ze regelmatig eet, heb je ook minder kans op hart- en vaataandoeningen. Ook deze voeding is dus goed voor je hart.

Deze voeding vermijd je beter

Voeding die dan weer minder goed is voor het hart? Kort gezegd: alles met verzadigde vetten. Ze helemaal bannen uit je menu is misschien niet realistisch, maar kies liefst niet al te vaak voor sterk bewerkte en suikerrijke producten, vleeswaren als spek en worst, boter, frisdrank en drink ook niet te veel alcohol.

Lekkere gerechtjes

Met de voeding die goed is voor je hart kun je alvast volgende gerechten maken:

Een evenwichtig eetpatroon

Natuurlijk moet je met alles in je lichaam rekening houden bij het kiezen van voeding, en niet enkel en alleen gaan voor wat goed is voor je hart. Het is tenslotte belangrijk voldoende gevarieerd te eten. Neem daarvoor zeker eens een kijkje in ons Gezond Eetplan.

Elke dag heeft een gemiddelde persoon ongeveer 2.000 kilocalorieën nodig, al hangt dat af van je geslacht, leeftijd en gewicht. Je moet wel verder kijken dan enkel de calorieën, want het is belangrijk om ook van alle voedingsstoffen individueel voldoende (of juist niet te veel) binnen te krijgen. Denk aan kalium, vitamines, natrium, vezels, ijzer, … Geen idee hoe je eraan begint? Het is meestal het makkelijkst om met een app te werken.

Deze apps kunnen helpen

Heb je niet echt zin om een voedingsdagboek op papier bij te houden en zelf te berekenen hoeveel van welke voedingsstoffen je opneemt? Dat is begrijpelijk. Er bestaan daarom verschillende apps die dat voor jou doen.

Je geeft dan zelf nog wel je voeding in (soms door de verpakking te scannen), maar bij een goede app staan al die producten in een databank. Wanneer je je voeding dan inbrengt, kan de app zelf berekenen hoeveel kilocalorieën en welke voedingsstoffen je opnam. Op het einde van de dag zie je dan perfect of je evenwichtig hebt gegeten.

Deze apps kun je gebruiken:

  • Op heel wat smartphones staat standaard al een handige app. Bij Samsung is dat bijvoorbeeld Samsung Health.
  • MyFitnessPal
  • Mijn Eetmeter
  • Lifesum
  • Diet Diary

Belangrijk: een app houdt geen rekening met onderliggende aandoeningen of andere ziektes waarvoor je eventueel specifiek eetadvies kreeg van een arts. Je arts staat natuurlijk nog steeds boven een app. Indien je niet zeker bent of wanneer je bijvoorbeeld een bepaald doel voor ogen hebt qua gewicht, bespreek je dat best met een diëtist.

Bronnen: Avogel.be, Goedgevoel.be, Voedingscentrum.nl

Deze artikels vind je vast ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes! 

Partner Content