SOS zomerkwaaltjes: zo pak je ze aan!

SOS zomerkwaaltjes: zo pak je ze aan!
Getty Images

Natuurlijk is de zon in de eerste plaats zalig, maar soms is trop te veel. Met verbrande lippen, gezwollen voeten of uitslag als gevolg. Gelukkig zijn er voor alle zomerkwaaltjes ook kuurtjes.

1. Verbrande lippen

We slaan ze meestal over bij het insmeren, maar onze lippen kunnen wel degelijk verbranden. Ze zijn dan gevoeliger en roder dan anders, daarna drogen ze uit en komen er barstjes in.

Hoe voorkomen?

Kies voor een voedende lippenbalsem mét zonnefactor. Smeer je lippen regelmatig in.

Hoe genezen?

Je kunt de pijn en last verlichten door plakjes koude komkommer of een koel kompres tegen je lippen te drukken.

2. Hielkloven

In de zomer dragen we vooral sandalen en open schoenen, waardoor de huid van onze voeten sneller uitdroogt en er meer eeltvorming komt. Gaat die barsten, dan krijg je pijnlijke kloven.

Hoe voorkomen?

Met degelijk schoeisel kun je al veel doen. Slippers en open schoenen geven eigenlijk te weinig steun. Wissel dus regelmatig af en zorg voor stevigere zomerschoenen. Verwijder overtollig eelt met een voetvijl of puimsteentje.

Hoe genezen?

Smeer je voeten regelmatig in met een hydraterende crème of een zalf op basis van ureum. Zo’n crème reduceert eelt en vermindert wrijving op gevoelige drukpunten. Heb je erg veel last van kloofjes, dan kun je een afspraak maken bij een pedicure.

Uitdroging

zomerkwaaltjes

Drink je te weinig en zweet je veel, dan kun je last krijgen van uitdroging. Alarmsignalen zijn een droge mond, hoofdpijn, wat donkerdere urine of weinig tot geen urine meer. Ook de huidelasticiteit neemt af als je uitgedroogd bent. Dit kun je eenvoudig testen door de huid tussen duim en wijsvinger te nemen. Veert ze traag terug, dan kan dat wijzen op uitdroging.

Hoe voorkomen?

Drink voldoende op warme, zweterige dagen of bij een inspanning. Kleed je licht en zorg voor voldoende afkoeling.

Hoe genezen?

Ga uit de zon, zoek afkoeling en drink extra water. Produceer je helemaal geen urine meer of verslechtert de huidelasticiteit, dan ga je best even langs bij een arts. Wees bij ouderen en kinderen extra alert: zij drogen immers sneller uit.

Gezwollen benen en voeten

Tijdens de warme maanden kun je sneller last krijgen van warmte-oedeem of gezwollen benen, enkels en voeten. Ongetwijfeld één van de meest vervelende zomerkwaaltjes die er zijn. Lichaamsvocht hoopt zich dan plaatselijk op, met zwelling en soms ook pijn of een zwaar gevoel tot gevolg. Warmte-oedeem is ‘s ochtends meestal weg, maar komt in de loop van de dag terug.

Hoe voorkomen?

Hou je vochthuishouding optimaal door voldoende water te drinken en zout, koffie en alcohol zoveel mogelijk te laten staan. Zorg ook voor afkoeling en leg je benen tijdens het slapen wat hoger. Bij een bureaujob kan een voetenbankje helpen. Vermijd ook om lang stil te staan of te zitten. Wandel of beweeg dus voldoende: zo worden de bloedtoevoer en spieractiviteit gestimuleerd.

Hoe genezen?

Koel je benen en voeten af met frisse natte handdoeken of een koel (geen ijskoud) voetbad. Ga met je benen in de lucht liggen om het zware gevoel te verminderen en de zwaartekracht haar werk te laten doen.

Zonneallergie

zomerkwaaltjes

Zonneallergie kan van het ene op het andere moment ontstaan. Klachten variëren van jeuk en rode bultjes tot echte blaasjes. In het voorjaar, als je huid nog moet wennen aan de eerste zonnestralen, heb je het meeste last. Gedurende de zomer nemen de klachten dan af tot ze het voorjaar daarop weer terug zijn.

Hoe voorkomen?

Laat je huid rustig wennen en bouw de blootstelling aan de zon geleidelijk op. En gebruik uiteraard een zonnecrème met een SPF van minstens 30 en een goede UVA-bescherming.

Hoe genezen?

Heb je elke zomer opnieuw last van zonneallergie, dan kun je je huisarts vragen om antihistaminica en een tube cortisone.

Warmte-uitslag

Niet te verwarren met zonneallergie, al lijken de symptomen op elkaar: rode jeukende bultjes en blaasjes. Maar die zijn niet het gevolg van een allergische reactie op zonlicht, wel van geïrriteerde en geblokkeerde zweetkliertjes. De huid kan haar warmte niet kwijt, wat zorgt voor blaasjes die gepaard kunnen gaan met stekende jeuk. Warmte-uitslag komt frequent voor, ook bij pasgeboren baby’s. Die zijn vaak (te) warm aangekleed en de zweetkliertjes in hun huid nog niet helemaal ontwikkeld.

Hoe voorkomen?

Draag luchtige, ademende kleding zoals katoen en linnen. Hou je huid droog zodat de zweetkliertjes niet (verder) kunnen verstoppen. Hou het verder koel en mijd zonlicht of inspanning in de warmte, waardoor je gaat zweten.

Hoe genezen?

Smeer geen vette crème op de blaasjes, want dat zal het probleem alleen verergeren. Beter is om de huid droog te houden, uit de zon te blijven en losse kledij te dragen.

Groen haar na het zwemmen

Vooral blond, geverfd of beschadigd haar kan een groene schijn krijgen in zwembaden. Dat komt niet door de chloor, maar door koper-ionen die aan het water kunnen zijn toegevoegd.

Hoe voorkomen?

Maak je haar nat met gewoon leidingwater voor je het water induikt. Zorg er ook voor dat je lokken niet te droog zijn, door een leave in-conditioner of olie te gebruiken.

Hoe genezen?

Probeer de groene schijn weg te wassen met een papje van baking soda en shampoo.

3x een beetje hulp van buitenaf

1 Oy

Het Belgische Oy wil komaf maken met zweetgeuren door de oorzaak aan te pakken zonder het natuurlijke transpiratieproces te verhinderen. Oy Deo Wash houdt je oksels én witte bloesjes fris, terwijl Oy Deo Scrub wonderen doet voor geurvrije voeten (€ 24,60 voor de wash en € 26,40 voor de scrub).

2 Smoovall

Smoovall huidcontactspray

Je kent ze wel: die vervelende schuurplekken op je dijen, lies of oksels op warme dagen of tijdens het fietsen en sporten. Met Smoovall verstuif je een dunne, ademende laag op de huid en heb je tot vier uur geen last van de wrijving (€ 14,99 voor een flacon van 100 ml).

3 Bye Bugz

bangle_pink

Heel wat anti-mugproducten doen beroep op chemicaliën die mogelijk niet goed zijn voor de huid. Het Belgische merk Bye Bugz biedt met haar Bangle een 100% natuurlijk alternatief op basis van het lemon-eucalyptus extract Citrodiol. De armbandjes zijn waterbestendig en geschikt voor zowel kinderen als volwassen. Ze bevatten een capsule die 15 dagen lang bescherming biedt (€ 12,90, byebugz.be).

Tekst: Sanne De Lee • Bronnen: dr-jetskeultee.nl, warmedagen.be, uza.be. Met dank aan prof. dr. Dirk Devroey, vakgroep huisartsgeneeskunde en chronische zorg VUB.

Meer interessante artikels bij warm weer:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)