10x de mooiste eetbare bloemen

10x de mooiste eetbare bloemen
© Getty Images

Eetbare bloemen staan niet alleen mooi in je tuin, ze geven je gerechten ook net dat tikje extra. Hieronder vind je een overzichtje van de mooiste bloemen én recepten waarin je ze kunt verwerken.

1. Oost-Indische kers

De Oost-Indische kers heeft een prachtige oranjerode kleur en een peperachtige smaak. Bovendien zijn niet alleen de bloemen eetbaar, maar ook de bladeren; ze zitten boordevol vitaminen! De Oost-Indische kers is gemakkelijk te zaaien en bloeit ongeveer van juli tot oktober.

2. Komkommerkruid

De jonge bladeren van komkommerkruid zijn ideaal om te gebruiken in een salade, en de stervormige, blauwe bloempjes zijn met hun komkommersmaak de ideale garnituur voor tal van zomerse gerechten. Je kunt de bloemetjes ook gebruiken als versiering voor je cocktail. Komkommerkruid bloeit van juni tot oktober en zaait zichzelf uit, waardoor je hem jaar na jaar in je tuin hebt.

3. Viooltje

Viooltjes zien er niet alleen leuk uit, ze smaken ook heerlijk zoet. Eet ze wel alleen rauw, want als ze warm worden, gaat de smaak verloren. Viooltjes kun je gebruiken in salades of als decoratie van desserts. Sommige soorten bloeien het hele jaar door, zodat je bijna altijd viooltjes in je tuin hebt.

4. Bieslook

We kennen bieslook als lange, groene stengels, maar wist je dat dit kruid ook prachtige bloemen krijgt? De paarse bloemetjes hebben een zachte uiensmaak en zijn daarom de perfecte smaakmaker voor je gerechten. Bieslook bloeit van ongeveer mei tot juli en je kunt ‘m binnen in potten zetten of buiten planten in de border.

5. Courgette

Wie courgette op een zonnige plaats in de moestuin plant, wordt beloond met prachtige, gele bloemen in de zomer. Die kun je rauw eten, maar ook gevuld en gebakken zijn ze heerlijk. Pluk de bloemen niet te vroeg als je nog courgettes wilt, want de vrouwelijke planten moeten eerst worden bevrucht vooraleer de groenten kunnen groeien.

6. Anjer

Anjers zijn niet alleen prachtig in een boeket, maar dankzij hun kruidachtige smaak vormen ze ook de perfecte finishing touch voor salades. Bovendien komen ze in allerlei kleuren, zoals rood, geel, oranje, blauw, paars, roze enzovoort, waardoor ze ook ideaal zijn om gerechten mee te decoreren. Anjers bloeien van mei tot juni en staan liefst op een zonnig plekje in je tuin.

7. Goudsbloem

Met hun felgele of oranje blaadjes zorgen goudsbloemen meteen voor wat kleur op je bord. De bloemen worden ook vaak gebruikt om voedsel een gele kleur en extra smaak te geven, zoals rijst, soep, yoghurt, boter enzovoort. Er kan ook thee of zalf van worden gemaakt. De goudsbloem bloeit ongeveer van mei tot november en staat niet alleen mooi in de siertuin, maar is ook erg nuttig in je moestuin!

8. Lavendel

Lavendel kun je in heel wat gerechten en desserts gebruiken. Vooral de combinatie honing en lavendel is een echte topper! Hij bloeit van ongeveer juni tot augustus en is een erg gemakkelijke plant. Aarzel dus niet om er eentje in je tuin te zetten als je er nog geen hebt.

9. Rozen

Rozen worden in tal van gerechten gebruikt. Je kunt de blaadjes gebruiken om gebak te versieren, te verwerken in salades of je kunt er drankjes mee maken. De smaak is afhankelijk van de soort, maar hoe meer de roos geurt, des te meer smaak ze heeft. De rozenbottels worden dan weer gebruikt om thee van te maken. Rozen bloeien meestal twee keer, aan het begin van de zomer en op het einde.

10. Vlambloem

Vlambloemen hebben van oorsprong een rode kleur, maar tegenwoordig vind je ze ook in wit, roze, paars en pasteltinten. Ze hebben een zoete smaak en zijn erg geschikt voor desserts, cocktails of ijsjes. De vlambloem is een echte zomerbloeier en bloeit van juni tot september.

Coverbeeld: Getty Images

Lees ook:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)