Uitstap van de week: dollen door het bos van Bulskampveld

Uitstap van de week: dollen door het bos van Bulskampveld

Elke week stellen we je afwisselend een wandeling en een fietstocht voor, helemaal afgestemd op het seizoen. Deze week stappen – of beter slenteren – we met de kids door Landschapspark Bulskampveld, een stukje van het grootste West-Vlaamse bos.

Een pedagoog liet ooit zijn dochtertje zelf helemaal het tempo bepalen van de korte wandeling van thuis naar school. Een uur later waren ze 100 meter opgeschoten. Het meisje was gefascineerd door wat ze allemaal onderweg zag. Dat heb je ook op deze familiewandeling door Bulskampveld: ze is superkort (2,5 km), maar onderweg valt er van alles te beleven voor actieve en nieuwsgierige neusjes. Tip: kies best wel een droge lentedag, er wordt nogal wat geklommen, aan boomstammen gehangen enzovoort. En trek er dus wel wat tijd voor uit.

De focus van de wandelingen: het zelf beleven en ontdekken van de natuur. (c) Debbie Steyaert – SDPhotography

De plek waar je rondtoert: het grootste bosgebied van West-Vlaanderen, Landschapspark Bulskampveld in het Brugse Ommeland. Daarin zijn vijf Expedities aangeduid, elk met haar eigen merkteken. Je kunt overigens ook Expedities combineren, als je dat wilt. De uitstap die wij maken is Expeditie Bulskampveld Wingene. Je volgt eenvoudig de groene stier, de mascotte van deze wandelreeks die te maken heeft met de naam van het gebied: ‘bulskamp’ betekent stierenweide.

Deze Expeditie draait rond de dieren van het bos (c) Debbie Steyaert – SDPhotography

Elke Expeditie heeft haar eigen thema. Onze route focust zich op de dieren van het bos. Ze leidt het hele gezin door het Sint-Pietersveld en de Vagevuurbossen. Onderweg kom je 17 hindernissen tegen waarbij je telkens een nieuw bosdier ontmoet voor een avontuurlijke opdracht. Een reuzengroot web dat je beklimt als een spin, bijvoorbeeld, of een levensecht vogelnest waarin je klautert als een Vlaamse gaai, een pad waarover je holt als een muis of een boomstronk waaraan je ondersteboven hangt zoals een vleermuis.

Kinderen vanaf 4 jaar halen tijdens de tocht hun hartje op. (c) Debbie Steyaert – SDPhotography

Alle speelprikkels zijn gemaakt van duurzaam robiniahout, afkomstig van bomen die moesten worden geveld, en met de hand splintervrij geschuurd. Maar de stammen zijn niet netjes bijgezaagd, ze hebben hun oorspronkelijke vormen behouden, die passen in het bos. Het parcours is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Deze route is haalbaar met de buggy, maar niet met de rolstoel. Andere ‘Expedities’ in dit gebied zijn dat wél.

Meer weten?

Alle informatie over de Expedities vind je op de Ontdekkingskaart van het Landschapspark Bulskampveld. De kaart is gratis te verkrijgen bij Westtoer of de diensten voor toerisme van Beernem, Wingene, Ruiselede, Oostkamp en Aalter. Ook via deze website kun je de kaart downloaden en vind je de aparte routekaartjes en alle praktische informatie over de Expedities, waaronder ook eet- en drankgelegenheden.

Praktische info:

  • Vertrekpunt: Parking Rode Kruis Opvangcentrum, Boskapeldreef 6, Wingene
  • Afstand: 2,5 kilometer
  • Periode: altijd, maar liefst in droge omstandigheden
  • Traject: volg de borden met de groene stier
  • Extra info: klik hier voor alle info en het kleine kaartje van deze Expeditie

Coverbeeld: (c) Debbie Steyaert – SDPhotography

Meer fijne uitstapjes:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)