Zonneallergie en andere reacties op de zon: dit moet je weten

Zonneallergie en andere reacties op de zon: dit moet je weten
Getty Images

Niets beter dan het gevoel van de zon op je huid … Tot je een zonneallergie blijkt te hebben. In dit artikel lees je meer over de symptomen en behandelingen van zo’n allergie. En welke andere mogelijke huidirritaties door de zon er nog zoal zijn.

Wat is zonneallergie?

Bij zonneallergie, of volgens de medische term polymorfe lichteruptie (PMLE), reageert je huid overgevoelig op uv-licht. Dat uv-licht komt van de zon, maar ook zonnebanken gebruiken dit. Het is meestal na ongeveer een dag of twee na blootstelling dat je klachten ondervindt. Soms kunnen ze zelfs nog na vijf dagen beginnen.

Die klachten variëren van jeuk over rode bultjes tot echte blaasjes. Ze kunnen ook pijn doen. De huidirritatie komt vooral voor op de decolleté, de rug van je hand, armen en benen. Normaal gezien verdwijnen de klachten na zeven tot tien dagen, tenminste: als je verdere blootstelling vermijdt.

Bij wie en wanneer komt het voor?

Zonneallergie kan bij iedereen voorkomen. Je hoeft in het verleden ook nog geen last gehad te hebben van de zon, het kan plots ontstaan. Bovendien hoef je ook helemaal niet verbrand te zijn door de zon om een zonneallergie te krijgen.

Je zou denken dat je er vooral in de zomer last van kunt hebben, maar dat klopt niet. In het voorjaar, wanneer de huid nog moet wennen aan de eerste zonnestralen, is je huid kwetsbaarder en komt zonneallergie meer voor. Gedurende de zomer nemen de klachten dan weer af, om het volgende voorjaar opnieuw de kop op te steken.

Kun je het voorkomen?

We kunnen uv-straling niet zien (we zien enkel het zichtbaar licht van de zon), dus ook achter glas of in de schaduw kan je huid gevoelig reageren. Een zonneallergie lijkt daardoor misschien moeilijk te voorkomen, maar toch kun je enkele zaken doen:

  • Laat je huid rustig wennen aan de zon. Bouw de blootstelling geleidelijk aan op en bescherm je huid met kledij.
  • Gebruik altijd een goede zonnecrème met een SPF van minstens 30 en – zeer belangrijk – een goede uva-bescherming.
  • In ernstige gevallen kan preventieve lichttherapie helpen om zonneallergie te voorkomen. Hierbij wordt je huid voorbereid op uv-stralen.

Zijn er behandelingen?

Is het kwaad al geschied en kun je dus preventief niets meer doen? Vermijd dan rechtstreeks zonlicht en zoek verkoeling. Heb je elke zomer opnieuw last van zonneallergie? Dan kun je je huisarts of dermatoloog vragen om een antihistaminica en een tube cortisone.

Andere reacties op de zon

Zonneallergie is niet de enige reactie die je kunt krijgen door de zon. Hoewel de zon heel wat voordelen heeft (denk aan vitamine D en het geluksgevoel dat je erdoor krijgt), zijn er jammer genoeg ook negatieve gevolgen voor je huid.

Zonnebrand

De meest voor de hand liggende reactie op de zon is wanneer je huid verbrandt. Je huid kan door te lang blootgesteld te worden aan de zon pijnlijk rood worden en warm aanvoelen. Probeer dit te voorkomen door zonnecrème te gebruiken. Aftersun of een andere hydraterende lotion kan achteraf de schade beperken. Je kunt je huid ook afkoelen door een koude douche te nemen.

Warmte-uitslag

Deze soort uitslag is niet meteen het resultaat van de zon, maar wel indirect. Wanneer je overmatig zweet, kunnen zweetkliertjes verstopt raken waardoor uitslag ontstaat.

De uitslag komt vooral voor in huidplooien en waar kledij tegen de huid spant. Warmte-uitslag uit zich in wit-gele of rood-roze bultjes of blaasjes. Normaal gezien gaat het relatief snel vanzelf weg. Probeer er alleszins niet aan te krabben en hou de huid droog.

Fototoxische reactie

Wanneer je bepaalde medicatie (bv. antibiotica) of verzorgingsproducten (bv. met essentiële oliëngebruikt, kan de huid veel sterker gaan reageren op zon dan anders. Het hangt wat af van persoon tot persoon op welke stoffen je juist reageert.

Waar de huid blootgesteld is aan de zon kunnen dan rode vlekken (zoals bij zonnebrand), huidverkleuringen of met vocht gevulde blaasjes ontstaan. Meestal gaat dit vanzelf weg na enkele dagen, afhankelijk van hoe ernstig de reactie was. Maar er kan wel permanente huidverkleuring achterblijven.

Keep in mind

In het algemeen is het belangrijk je regelmatig in te smeren met zonnecrème. Voel je de zon hard branden op je huid en zie je beginnende irritaties? Luister dan naar je lichaam en ga uit de zon of trek op z’n minst (luchtige) kledij aan die meer delen van de huid bedekt en beschermt. Contacteer bij ernstige symptomen wel je dokter.

Bronnen: gezondheid.be, uza.be, warmedagen.be & deels uit Libelle 21/2020 met tekst: Sanne De Lee

Lees ook deze artikels over omgaan met warmte:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)