Portrait of woman sleeping in bed by daylight

Waarom (voldoende) slaap zo belangrijk is voor je huid

Door Isabelle Ignoul

Dat voldoende slaap essentieel is voor lichaam en geest, weten we al langer. Maar word je er ook mooier van? Met andere woorden: het zogenaamde schoonheidsslaapje, bestaat dat nu echt of is het een regelrecht fabeltje?

Schade herstellen

Nee, volgens artsen en dermatologen is het schoonheidsslaapje geen mythe. Integendeel, slapen is essentieel om je huid te herstellen van de ‘schade’ die het overdag opgelopen heeft. Je huid staat doorheen de dag immers continu bloot aan vrije radicalen en externe factoren zoals stress, verkeerde voeding, zonlicht,… Het gevolg? Je huid wordt doffer, heeft last van onzuiverheden en veroudert sneller.

Hormonen zorgen voor herstel

Dat je huid nood heeft aan goede verzorging en vooral een goede reiniging is oud nieuws. Maar eerlijk is eerlijk: het is dweilen met de kraan open als je nachtraafgehalte de spuigaten uit loopt. Voldoende slaap is dus erg belangrijk voor een mooie, jonge huid.

En wel hierom: tijdens het slaapproces daalt het stresshormoon (cortisol) en stijgt het slaaphormoon (melatonine). Dat zorgt ervoor dat je hele lichaam, en dus ook je huid, in herstelmodus gaat. Met andere woorden: hoe meer uren je ‘s nachts slaapt, hoe meer je huid zich kan herstellen. En er bijgevolg mooier uitziet de dag nadien.

Slapen: de concrete voordelen voor je huid (en haar)

1. Minder gezwollen ogen

Slaaptekort veroorzaakt een stijging van het cortisolhormoon, wat het zoutgehalte van je lichaam verandert. Daardoor houd je meer vocht vast en sta je bijgevolg op met gezwollen ogen, oogleden of wallen. Voldoende slapen kan dus helpen.

Extra tip: Zorg ervoor dat je niet te plat ligt, want daardoor kan het vocht zich ophopen rond je ogen. Een extra kussen is dan een goed idee.

2. Hello glow!

Dromen we niet allemaal van een jeugdige en gezonde glow? En ja hoor, ook hier is nachtrust the key to success. Want voldoende slaap zorgt ervoor dat de effecten van vervuiling en (te veel) zonlicht doorheen de dag geneutraliseerd worden. Onderzoek toont zelfs aan dat de aanmaak van nieuwe huidcellen sneller verloopt wanneer we slapen. Goed reinigen en de juiste producten gebruiken voordat je gaat slapen, is natuurlijk een must.

3. Minder rimpels

Én minder andere tekenen van huidveroudering. Want de tijd mag dan als een trein aan ons voorbijrazen doorheen de dag, ‘s nachts draait onze ‘huidklok’ in de omgekeerde richting. Met andere woorden: af en toe een paar uurtjes extra slaap doen je er effectief jonger uitzien.

Extra tip: probeer zoveel mogelijk op je rug te slapen, want een voortdurende druk op je huid (door je hoofdkussen) kan huidveroudering in de hand werken.

4. Een mooiere haardos

Niet alleen je huid profiteert van een goede nachtrust, ook je haardos vaart er wel bij. Slapen bevordert de eiwitsynthese in het lichaam en het heeft een positieve impact op je hormonen. En dat heeft ook een zichtbaar effect op je haar.

Hoeveel uren slaap heb je nodig?

Moeten we ons nu houden aan die magische 7 of 8 uren voor dat schoonheidsslaapje? Volgens artsen speelt niet alleen de kwantiteit, maar ook de kwaliteit van je nachtrust een rol. Tips nodig? Lees dan hier even verder.

Mooie huid= meer dan slapen alleen

Prof. dr. Katia Ongenae, arts-specialist op de dienst Dermatologie van UZ Gent: “Slaap is voor je hele lichaam, en dus ook voor je huid, uiteraard erg belangrijk. Maar er zijn nog factoren in het spel, zoals huidtype en erfelijkheid, bijvoorbeeld. Daarnaast beïnvloeden ook bepaalde gewoontes de huidconditie, zoals roken of alcohol.”

Slaaptijd? Tijd voor een goede huidverzorging!

Net omdat je huid ‘s nachts in herstelmodus gaat, is het hét moment om je huid extra goed te verzorgen. Denk eraan: eerst goed reinigen is een must alvorens je deze producten met actieve werkstoffen aanbrengt.

3x nachtelijke oppeppers voor je huid

 

slaap

Likami Face Essential Serum, een premium anti-aging gezichtsserum met o.a. rozenbottelolie en arganolie. € 27 voor 15 ml. Shop hier.

slaap

Grown Alchemist Regenerating Night Cream is een rijke formule met antioxidanten, peptides, hyaluronzuur en vitamines. € 89 voor 40 ml. Shop hier.

slaap

Dit romige kleimasker van Rainpharma (helemaal vegan, trouwens!) bevat o.m. essentiële vetzuren, natuurlijke ceramides en een ontspannend lavendel hydrolaat. Laat gerust eens een nachtje intrekken voor een zijdezachte huid. € 59 voor 50 ml. Shop hier.

Met dank aan UZ Gent

Beeld: Getty images

Meer lezen over een gezonde huid?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content