Hyperpigmentatie: wat is het en hoe pak je het aan (zonder dure behandelingen)?

Hyperpigmentatie: wat is het en hoe pak je het aan (zonder dure behandelingen)?

De tijd is helaas ongenadig voor onze huid: vroeg of laat steken rimpeltjes, lijntjes en… pigmentvlekken de kop op. Gelukkig is er voor alles een oplossing, dus ook voor die vervelende donkere vlekjes.

Je kon niet van dat puistje afblijven, dus nu zit je opgescheept met een donker vlekje dat maanden blijft zitten. Of je wordt een jaartje ouder en je ziet steeds meer ouderdomsvlekjes verschijnen. Hyperpigmentatie is bijna onvermijdelijk, maar wél goed te behandelen, en ja…zelfs te voorkomen.

Wat is hyperpigmentatie?

Hyperpigmentatie is een verkleuring van de huid, die veroorzaakt wordt door een overproductie van melanine (het pigment in je haar en huid). Ouderdomsvlekken, melasma (zwangerschapsmasker) of de donkere vlekjes na een geïnfecteerd puistje zijn de meest voorkomende vormen.

Wat is de oorzaak?

Volgens Renée Rouleau, schoonheidsspecialiste van heel wat celebrities, zijn er twee oorzaken:

  • Ontsteking: door bvb. hitte, overmatige blootstelling aan zon, te veel exfoliëren en het plukken aan puistjes.
  • Hormonen: ten gevolge van zwangerschap, verouderingsproces en anticonceptiemiddelen.

Hoe behandel je het?

Het geheim zit ‘m in celvernieuwing. Dat kan door te exfoliëren: dit proces ‘breekt’ en ‘verwijdert’ de cellen met een teveel aan pigment. Chemische peelings doen wonderen, maar ook scrubs verminderen die donkere vlekjes. Let op: thuis exfoliëren doe je best maximaal drie keer per week. Ga je voor een drastische behandeling, zoals een chemische peeling, laat je dan goed adviseren door een dermatoloog.

Ook huidverzorgingsproducten op basis van niacinamide (een vorm van vitamine B) zijn uitstekend om hyperpigmentatie te verminderen, zelfs in minder dan vier weken tijd. Bovendien heeft dit bestanddeel ook een huidverzorgend effect.

Hoe voorkom je het?

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. En dat geldt ook voor pigmentvlekken. Dit heb je nodig:

  • Zonnebrandcrème: we kunnen het niet genoeg herhalen, maar ook in de winter is het belangrijk om eentje met een voldoende hoge SPF te smeren.
  • Vitamine C-serum: een dagelijkse portie vitamine C smeren verheldert de huidtint én voorkomt de vorming van melanine. Daarnaast is het ook een topper in de strijd tegen huidveroudering. Win-win dus.
  • En last but not least: stop met plukken aan dat puistje. We weten dat het soms sterker is dan jezelf, maar je huid zal je er dankbaar om zijn.

Foto: Getty Images

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)