Getty Images

Dit is het effect van stress op je huid (en dit doe je eraan)

Door Isabelle Ignoul

Stress is nefast voor je gezondheid. En ook voor je huid is het geen goed nieuws. Huidproblemen, zoals rode vlekken en eczeem, kunnen immers ontstaan door een te hoog stressniveau. Maar hoe komt dat precies? Wij zochten naar de oorzaken en welk effect stress nu net op je huid heeft én vertellen je wat je eraan kunt doen.

Stress = slecht slapen

De huid heeft een belangrijke beschermende functie: ze vormt als het ware een schild tussen onszelf en de buitenwereld. De huid vangt dus dagelijks heel wat schadelijke invloeden van buitenaf op. Gelukkig is ons grootste orgaan in staat om zichzelf te herstellen. En dat gebeurt ‘s nachts, wanneer we slapen.

Maar stress tast onze nachtrust aan, en dat betekent dat onze huidcellen niet de kans krijgen om zich te herstellen en te vernieuwen. Zo ontstaan huidproblemen.

De boosdoener: cortisol

De grote boosdoener in dit verhaal is cortisol. Als je onder stress staat, maakt je lichaam automatisch dit stresshormoon aan. En dat is ook nodig, want het geeft je lichaam de nodige ‘energie’ om stresssituaties het hoofd te bieden. In kleine mate zal het dan ook geen tot weinig effect hebben op je huid.

Maar als je langdurig en erg veel spanning ervaart, wordt het een ander verhaal. Chronisch hoge cortisolwaarden zorgen voor een disbalans in je hormoonhuishouding, en ze verstoren de barrièrefunctie van je huid, met alle gevolgen van dien.

5x effect van stress op je huid

Droge huid

Je huid houdt in tijden van stress minder goed vocht vast, en dat uit zich in een droge, trekkerige huid. En dat kan dan weer leiden tot eczeem.

Snellere huidveroudering

Je huid breekt sneller collageen af. En daardoor zie je sneller rimpeltjes en fijne lijntjes verschijnen. Kortom: je huid veroudert sneller.

Gevoelige huid

Onder invloed van cortisol kan je huid ook plots gevoeliger worden en roodheid vertonen. Het uit zich vaak in rode, vlekkerige huid.

Ontstekingen en onzuiverheden

Ook het mannelijk hormoon testosteron schiet de hoogte in als we stress hebben. Dit stimuleert de talgproductie en veroorzaakt op die manier onzuiverheden en ontstekingen, vaak met acne als gevolg.

Vochtophopingen en donkere kringen onder de ogen

Als je te weinig slaapt (door stress), kunnen de afvalstoffen onder de ogen niet voldoende afgevoerd worden. Daardoor krijg je vochtophopingen en donkere kringen onder je ogen.

Tips om het effect van stress op je huid te verminderen

Slaap voldoende

Een goede nachtrust is een must voor je gezondheid en je huid! En het is een fabeltje dat je slaap kunt inhalen, dus probeer elke nacht aan je 8 uren slaap te komen. Heb je slaapproblemen? Dan kan dit artikel misschien wel een oplossing bieden.

Verzorg je huid extra goed

Ervaar je stress en zie je al effect op je huid? Leg je huid dan extra goed in de watten:

  • Breng regelmatig een vochtinbrengend masker aan, zo vaak als je voelt dat je huid het nodig heeft. Bovendien heeft het ook een ontspannend effect.
  • Gebruik ‘s morgens én ‘s avonds een goede vochtinbrengende crème.
effect stress op huid
Regenerating Night Cream van Grown Alchemist. Shop hier.
  • Neem vitamine C als supplement of gebruik het op je huid.
effect stress op je huid
Vitamin C Booster Treatment van Trilogy. Shop hier.

Eet gevarieerd en gezond

Je bent wat je eet. Kies daarom voor pure voedingsmiddelen en veel fruit en groenten. Drink dagelijks ook voldoende water: minstens 1,5 liter.

Last but not least: ontspan!

Niet altijd even makkelijk, dat weten we. Maar deze tips kunnen helpen:

  • Ga dagelijks even de natuur in, of zoek minstens de buitenlucht op. De natuur werkt in op onze rechterhersenhelft: de positieve kant. Deze geeft je meer ontspanning dan de linkerhersenhelft. Tv-kijken en lezen zijn minder goed als je stress hebt, want die activeren de linkerkant.
  • Schrijf ‘s avonds, voor je gaat slapen, de dingen op die je bezighouden en/of de to do’s voor de volgende dag. Op die manier maak je letterlijk je hoofd leeg voor de nachtrust.
  • Doe aan stressmanagement. De manier waarop hangt af van jouw persoonlijkheid. Denk bijvoorbeeld aan yoga, mindfulness of meditatie. Of schakel je liever professionele hulp in met een mental coach?
  • Maak van jezelf een prioriteit en plan je rustmomenten in, zonder je daarover schuldig te voelen. Af en toe een flinke portie zelfzorg, dus!

Bronnen: Dokter Jetske Ultee/elle.be/wellnessacademie.be

Meer lezen over je huid?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content