Waar een wal is, is een weg: zo camoufleer je wallen

Beautyredactrice Sanne is ook haarstyliste en visagiste. Eén van de vragen die ze regelmatig krijgt, is: ‘hoe camoufleer je wallen?’. Ze legt het je graag uit in deze video!

Verschillende soorten wallen

Er zijn drie verschillende soorten wallen onder de ogen:

 1. De eerste soort wordt veroorzaakt door een vochtophoping en komt voornamelijk voor als je opstaat. Meestal verdwijnen ze doorheen de dag. Ook allergieën zoals hooikoorts werken dit soort wallen in de hand.
 2. De tweede soort wordt dan weer veroorzaakt door vetophopingen. Dit type verdwijnt minder snel vanzelf, omdat ze ook onderhevig zijn aan je genen, voeding, stress en tabaksgebruik.
 3. Het laatste (en ook meest voorkomende) type zijn de herkenbare paarse of blauwe kringen onder de ogen. De huid onder de ogen ligt erg dicht op het bot, waardoor de onderliggende aders erdoor schemeren. Vooral mensen met een dunne of bleke huid hebben hier last van, maar ook slaap, leeftijd en vochttekort hebben een invloed.

Wallen wegwerken

De juiste kleur

Wallen kun je camoufleren met een concealer: een product in een vloeibare, crème- of stiftvorm dat vlotjes aan te brengen is. Belangrijk is uiteraard dat je de juiste kleur kiest:

 • Kleuren je wallen naar de blauwe of paarse kant? Ga dan eerst aan de slag met een gekleurde concealer om de verkleuringen te corrigeren.
  • Hebben je wallen een blauwe ondertoon? Dan kun je voor geel gaan;
  • als ze eerder een paarse ondertoon hebben, dan is een oranje concealer beter om de kleur te dempen.
 • Merk je geen uitgesproken verkleuringen op? Kies dan voor een huidkleurige concealer die één tintje lichter is dan je eigen huidskleur of foundation. Zo licht hij de zone onder je ogen op waardoor je een uitgeruste blik krijgt. Een concealer die te donker is, zorgt ervoor dat je er vermoeider uitziet.

Concealer aanbrengen

Om concealer aan te brengen, hoef je zeker geen expert te zijn. In de video bovenaan dit artikel toont Sanne hoe het moet.

 • Bij gekleurde kringen zet je de concealer in stipjes onder je ogen. Start naast je binnenste ooghoek en volg de vorm van je oogkas tot net naast je buitenste ooghoek. Zet eventueel een extra stipje onder je iris op je wang voor een extra frisse blik. Vervaag met je vingertop: de warmte van je vinger en je huid zal het product moeiteloos doen versmelten.
 • Aangezien het bij vocht- en vetwallen gaat om verdikkingen op de huid, zijn ze iets lastiger te camoufleren. Wat je wel kunt doen, is ze optisch minder nadrukkelijk naar voren laten komen door je concealer nét onder de verdikking aan te brengen. Werk het product niet uit over de hele oppervlakte onder je oog, maar blijf netjes in het groefje dat rondom de wal loopt.
 • Om ervoor te zorgen dat je concealer de hele dag mooi blijft zitten, kun je een beetje transparant poeder aanbrengen om het product te fixeren.

Wallen voorkomen: 9x tips

1. Eet gezond

Een gezonde eetgewoonte is een goed begin om van die vervelende wallen af te geraken. Maar het is ook belangrijk dat je bewust meer voedingsmiddelen gaat eten waar veel kalium inzit. Dat mineraal zit vooral in melkproducten, bananen, aardappelen, brood, vlees, noten en gedroogde vruchten.

2. Drink voldoende

Drink ongeveer 1,5 liter water per dag. Dehydratatie zorgt er namelijk voor dat de bloedvaten onder je ogen vergroten en opzwellen, wat verkleurde kringen kan veroorzaken.

3. Ga op tijd naar bed

Als je vermoeid bent, kunnen wallen ontstaan door een ophoping van vocht onder de ogen. Zorg er daarom voor dat je genoeg slaapt: zo’n zes à acht uur per nacht is ideaal.

4. Reinig je huid

Zorg ervoor dat je je huid dagelijks goed reinigt. Wees daarbij extra mild rondom je ogen. De ideale manier om je oogmake-up te verwijderen ontdek je hier.

5. Oogcrème

Een hydraterende oogcrème kan helpen als je veel last hebt van wallen en donkere kringen. De huid rond het oog is namelijk heel dun en er zijn ook veel minder talgkliertjes aanwezig. Daarom is het belangrijk om de huid rond de ogen gehydrateerd te houden. Smeer de crème niet uit, maar tokkel ‘m rustig met je ringvinger rondom je oog.

6. Masseer

Omdat wallen vooral veroorzaakt worden door vochtophoping, kan een lymfedrainage met je vingers wonderen doen. Masseer zachtjes van de binnenste naar de buitenste ooghoek om het vocht af te voeren.

7. Bescherm tegen de zon

De zon mag dan wel welkom zijn, die gele bol aan de hemel is ook heel schadelijk voor onze huid, zeker voor de gevoelige huid onder onze ogen. Breng daarom altijd een (dag)crème met minstens factor 30 aan op je huid en onder je ogen. Waarom dat zo belangrijk is, lees je hier.

8. Stop met roken

Wist je dat roken zorgt voor problemen met je bloedvaten, waardoor die vlugger zichtbaar zullen worden aan de oppervlakte van je huid? Aangezien de huid onder je ogen dunner is, gaan je bloedvaten daar dus nog vlugger zichtbaar worden dan op andere plekken.

9. Theelepels

Tot slot een klein trucje dat kan helpen om de zwelling van de wallen te doen afnemen: plaats ‘s nachts twee theelepels in de diepvries en hou ze de volgende ochtend tegen je wallen. Leg er wel even een stukje keukenpapier of zakdoek tussen zodat het niet té koud aanvoelt.

Met dank aan Westtoer en Villa Paradis (Koksijde-Oostduinkerke) voor de videolocatie.

Meer beautyvideo’s:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!