Het Beauty-ABC: wat betekenen al die moeilijke schoonheidstermen?

Het Beauty-ABC: wat betekenen al die moeilijke schoonheidstermen?

Make-up en beautyproducten kunnen soms bestanddelen of beschrijvingen bevatten die enkel experts ooit kunnen begrijpen. Wij zochten voor je uit wat ceramiden, liposomen en aminozuren nu precies zijn ! 

Aminozuren

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Deze zuren geven zuurstof aan de huid en beschermen ze tegen invloeden van buitenaf.

Brillantine

Vroeger was brillantine een populair middel bij mannen om hun haren te stylen. Verschillende shampoo’s gebruiken nog steeds sporen van brillantine om het haar te doen glanzen en te verstevigen.

Ceramiden

Ceramiden zorgen ervoor dat de cellen van de huid via een vaste structuur bij elkaar blijven. Ze zitten van nature in onze huid, maar ze worden meer en meer verwerkt (natuurlijk of synthetisch) in crèmes.

DHA (dihydroxyaceton)

DHA, een soort suiker, reageert met de natuurlijke aminozuren van de huid. Deze chemische reactie brengt een bruiningsproces op gang. Vandaar dat zelfbruiners een bron zijn van dihydroxyaceton.

Enzymen

Enzymen zorgen voor het herstel en vernieuwingsproces van onze huid. Nieuwe huidcellen worden aangemaakt om een gezonde huid te behouden.

Fytohormonen

Deze hormonen worden ook wel ‘de plantaardige hormonen’ genoemd. Fytohormonen zorgen voor een soepele, zachte huid en gezond glanzend haar.

Glycerine

Een goed gehydrateerde huid komt niet vanzelf. Glycerine kan grote hoeveelheden water vasthouden en is daarom een uitstekende bevochtiger van de huidcellen.

Hyaluronzuur

Het belangrijkste bestanddeel van anti-rimpelcrèmes is hyaluronzuur. Dit zuur bewaart het aanwezige vocht door een onzichtbare folie te leggen op de huid.

Iris

Irisextract is een krachtig fytohormoon (zie eerder) dat de kwaliteit van de huid herstelt. Iris zou een verstevigende werking hebben op rimpels en onzuiverheden wegwerken.

Jojoba

Jojoba is een bron van gezonde vetzuren en vitamines voor je huid. Deze vloeibare was zorgt voor een glad gevoel bij elk huidtype, omdat het inwerkt op de aanwezige vetcellen.

Kaolien

Gezichtsmaskers bevatten vaak Kaolien, een zuivere kleisubstantie. Kaolien heeft een reinigend effect op een vale, vermoeide huid.

Liposomen

Liposomen dringen heel makkelijk de huid binnen, waardoor de ingrediënten beter worden opgenomen. Vitamine C en E, parfum en olie worden beter opgenomen doordat liposomen zowel water- als vetoplosbaar zijn.

Methylalcohol

Methylalcohol, ook wel methanol genoemd, is het belangrijkste bestanddeel van parfum. Deze soort alcohol is vrij vluchtig, maar toch is het een goede drager van geurstoffen.

NMF

Bijna alle crèmes en serums bevatten NMF (natural moisturizing factors) dat vocht vasthoudt. Ze zorgen voor een goede doorbloeding en hydratatie van onze huidcellen.

Oligo

Mineraalsporen worden ook wel oligo-elementen genoemd. Mineralen zoals koper (staat in voor het pigmentgehalte), ijzer (geeft kleur aan onze huid), zink (regelt het talggehalte) en magnesium (zorgt voor meer elasticiteit van de huid) hebben we nodig, maar in kleinere mate.

Paraffine

Paraffine is een vet dat een laag vormt op de huid en vochtverlies minimaliseert. Zonnecrèmes, antirimpelcrèmes en voetencrèmes zitten er vol van.

Q10 (ubiquinone)

Dit co-enzym houdt de schadelijke stoffen tegen die de huid verouderen. Q10 dringt snel de huid binnen, zodat ze meteen wordt hersteld.

Retinol

Retinol is een antioxidant dat de verouderingsverschijnselen van de huid tegengaat. Deze zuiverste vorm van vitamine A stimuleert de celvernieuwing en zorgt ervoor dat de huid steviger wordt.

Shea

Deze soort boter is een wondermiddeltje voor een droge huid. Ze wordt zachter en krijgt meer zuurstof, zodat de kans op uitdroging aanzienlijk verkleint. Sheaboter doet het vooral goed bij zonneproducten.

Tensioactief

Tensioactieve stoffen reinigen de huid zonder ze te beschadigen (denk aan oogmake-up remover en lotions). Ze bevatten zowel vet- als wateroplosbare stoffen die de huid grondig reinigen.

UV-filter

Een UV-filter beschermt je voor huidveroudering die veroorzaakt wordt door de zon. Schadelijke zonnestralen zorgen voor meer rimpels en verhogen de kans op huidkanker. Een goede filter is dus een must !

Vitamine C

Het is geen geheim dat vitamines een positieve werking hebben op onze huid. Vitamine C blijft wel een topper onder de vitamines. Ze onderdrukt de schadelijke stoffen die veroudering van de huid op gang brengen. Fijne rimpeltjes en kraaienpootjes worden minder snel aangemaakt.

Waterstofperoxide

Waterstofperoxide wordt vooral gebruikt bij ontkleuringsproducten voor het haar. Tegenwoordig komen ze ook voor in middeltjes om de tanden te bleken, zoals witmakende tandpasta.

Xylitol

Dit natuurlijke product heeft een bacteriebestrijdende werking. Ondanks zijn functie komt het tegenwoordig niet alleen voor in tandpasta’s, maar ook in lippenstift.

Zonnefilter

Er bestaan twee soorten van zonnefilters: chemische en fysische. De fysische weerkaatsen uv-stralen, terwijl de chemische de uv-stralen absorberen en verdelen. Veel zonneproducten bevatten een combinatie van beide.

Lees meer:

 

 

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)