Met deze 6 tips blijft je zomervelletje langer bruin

Met deze 6 tips blijft je zomervelletje langer bruin

De zomer geraakt langzaam maar zeker over z’n hoogtepunt. Misschien vertoefde je heerlijk in de zon of ging je op vakantie, waar je een mooi bruin kleurtje kreeg.

Ben je nog niet klaar om je bruine, zongekuste velletje vaarwel te zeggen? Pas dan zeker deze tips toe, waarmee je toch nét ietsje langer mooi bruin blijft.

Vanwaar komt dat bruine kleurtje?

Het krijgen van een bruin tintje heeft alles te maken met het natuurlijk verdedigingsmechanisme van je huid. De pigmentcellen van je opperhuid maken melanine aan, een stof die je deels beschermt tegen schadelijke UV-stralen. En die stof zorgt voor dat bruine tintje.

6x zo blijf je langer bruin

1. Voorbereiding is alles: scrub, scrub, scrub!

Om langer bruin te blijven, is een goede voorbereiding erg belangrijk. Door mild te scrubben, verwijder je dode huidcellen en egaliseer je de huid. Hierdoor kan de kleur dieper doordringen in je huid en zul je achteraf langer bruin blijven, omdat je ook minder kans hebt dat de kleur zich vastzet op cellen die geen lang leven meer beschoren is.

PS Let op met scrubben als je al bruin bent, want zo zal je kleurtje sneller vervagen.

2. Smeren is de boodschap

De nummer één-regel om veilig te zonnen: smeer een zonnecrème om je huid tegen schadelijke UV-stralen te beschermen. Ga voor een hoge factor en breng elke twee uur (of na zwemmen of zweten) royaal aan om optimaal beschermd te blijven. Waarom dat zo belangrijk is, lees je in dit artikel.

Smeer achteraf een vochtinbrengende aftersun om je huid opnieuw te voeden en te herstellen. De zon droogt je velletje immers uit en dat vocht wordt best weer aangevuld. Achteraf kun je overschakelen op een rijke bodycrème: een gehydrateerde huid zal minder snel vervellen en je bruine tintje automatisch langer vasthouden.

3. Douche niet te warm en gebruik een olie

Al doen ze soms nog zo’n deugd, warme en hete baden dehydrateren je huid waardoor je bruine kleurtje sneller zal vervagen. Kies daarom eerder voor een lauwwarme douche om restjes crèmes en oliën te verwijderen. Gebruik daarbij een doucheolie of -crème: die zijn dikwijls zachter voor je huid en drogen minder snel uit dan een douchegel. Sta bovendien niet te lang onder de douche om te vermijden dat je je huid ‘weekt’. Dep droog met een zachte handdoek (niet wrijven!) en gebruik een voedende crème.

Tip: vermijd ook hete bubbelbaden en sauna’s. Die halen het bovenste laagje én dus ook je bruine tintje van je huid.

4. Bouw rustig op

Uren en uren vertoeven op een terras of strand is geen goed idee. Niet alleen loert verbranding om de hoek en heb je meer kans op een zonneslag, je huid zal er zeker niet bruiner van worden. Hoe langzamer je je bruine kleurtje opbouwt, des te langer je er namelijk van zult genieten. Vermijd zonmarathons, gebruik zonnecrème en zoek regelmatig de schaduw op.

5. De juiste voeding

Veel water drinken doet je lichaam altijd goed. Ook je huid profiteert ervan mee: water voedt je huid van binnenuit en maakt haar mooi egaal van kleur. Ook de juiste voeding is belangrijk:

  • Felgekleurde groenten en fruit (denk maar aan wortels, zoete aardappelen, tomaten en watermeloen) zitten bomvol bètacaroteen, wat huidveroudering tegengaat en ervoor zorgt dat huid sneller bruint.
  • Ook broccoli en andere kolen staan bekend om hoge dosissen bètacaroteen, net als spinazie, mango en mandarijntjes. Een extra portie groenten en fruit biedt dus enkel maar voordelen!

6. Stel je waxbeurt uit

Hou je benen mét zomerse tint weg van waxspatels en andere plakkerige ontharingsmethoden. Ze verwijderen niet alleen je haartjes, maar ook de bovenste (bruine) laag van je huid. Scheren is dus een betere optie.

Vervaagt je bruine tintje?

Kleurt je huid, ondanks onze tips, toch stilaan weer naar haar oude tintje? Smeer dan een zelfbruiner die je huid van een kleur voorziet zónder zon of zonnebank. Scrub vooraleer je ‘m aanbrengt voor een mooi en egaal resultaat. Hoe donker je gaat en hoe lang het resultaat blijft, hangt af van het product dat je gebruikt. Hier probeerden we alvast 15 veelbelovende exemplaren voor je uit!

Mis ook deze artikels niet:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)