Last van een oogontsteking? Dit moet je erover weten
Heb je last van pijnlijke ogen? Misschien is het wel een oogontsteking. In dit artikel ontdek je hoe je de symptomen herkent, wat je eraan kunt doen én nog belangrijker: hoe je het kunt voorkomen.
Wat is een oogontsteking?
Een oogontsteking heet volgens de officiële, medische term conjunctivitis. Daarbij is je bindvlies (de conjunctiva) ontstoken. Dat is het doorzichtige slijmvlies op het oogwit en de binnenkant van de oogleden. De bloedvaatjes zijn bij zo’n ontsteking duidelijk zichtbaar. Het kan trouwens zowel op één van de ogen als bij beide ogen tegelijk voorkomen.
Vaak ontstaat een oogontsteking door een virus. Bij een verkoudheid kan het virus bijvoorbeeld via de keel en neus overslaan op de ogen. Soms ligt een bacterie aan de oorzaak. Een andere mogelijke oorzaak is dat er iets in je oog terecht is gekomen zoals een vuiltje. Als je bepaalde allergieën hebt, ben je bovendien gevoeliger voor een ontsteking aan het oog. Denk dan aan hooikoorts, een allergie voor make-up…
Ooglidontsteking
Verder bestaat er ook nog zoiets als een ooglidontsteking. Die kan onder meer voorkomen wanneer een wimper is ingegroeid of als de talgklieren niet optimaal werken, waardoor haarzakjes van de wimpers verstopt raken. In dat geval kan er wat etter worden afgescheiden en/of zitten er schilfertjes of korstjes tussen de wimpers.
Hoe herken je een oogontsteking?
Meestal heb je door een oogontsteking slechts milde symptomen zoals roodheid (aan de binnenkant van de oogleden en/of in het oogwit), jeuk en tranende ogen. Daarnaast kan er ook een lichte zwelling optreden en kun je een lichte druk of pijn voelen. ’s Ochtends is het mogelijk dat je oogleden bovendien wat aan elkaar plakken, waardoor de ogen moeilijker te openen zijn.
Soms kun je ook ergere klachten krijgen zoals hevige pijn, een branderig gevoel of een verminderd zicht. Maak dan onmiddellijk een afspraak bij de dokter, zodat die de nodige medicatie kan voorschrijven. Afhankelijk van de oorzaak zal die je – indien nodig – antibiotica (enkel als het gaat om een bacterie) aanraden, maar evengoed oogdruppels en/of ontstekingsremmers.
Kun je het voorkomen?
Het beste wat je kunt doen, is goed zorg dragen voor je ogen. Vermijd bijvoorbeeld droge, rokerige of stoffige ruimtes. Ben je allergisch voor bepaalde make-up? Gebruik die dan vanzelfsprekend niet meer. Draag je lenzen? Dan is het belangrijk om de ze altijd goed schoon te maken met lenzenvloeistof. Was ook altijd je handen grondig voor je je lenzen inbrengt of uitdoet.
Hou er rekening mee dat een oogontsteking besmettelijk is. Het is dus mogelijk dat je een besmetting via je handen in je ogen brengt. Wrijf daarom niet in de ogen en probeer ze zo weinig mogelijk aan te raken. Een goede handhygiëne is hier dus ook belangrijk, was ze daarom regelmatig.
Je gebruikt ook best niet dezelfde handdoek als iemand anders (ook niet voor je handen). Er kan tenslotte wat slijm van een ontstoken oog op zitten, en op die manier kan dat zich naar anderen verspreiden. Geen goed idee dus!
Wat kun je ertegen doen?
Het goede nieuws: een oogontsteking gaat vanzelf weg! Het slechte nieuws: het kan toch één à twee weken duren vooraleer die genezen is. Je kunt wel enkele dingen doen om het genezingsproces te stimuleren:
- Haal slijm, pus of etter regelmatig voorzichtig weg. Doe dat met een natgemaakt wattenstaafje of -schijfje. Is er veel slijm? Dan kun je ook een proper washandje gebruiken. Ga daarmee dan voorzichtig langs de oogrand.
- Als de ogen licht aan elkaar plakken (bijvoorbeeld in de ochtend), week ze dan los met een beetje warm water.
- Draag een tijdje geen lenzen, maar kies voor een bril. Gooi die oude lenzen ook zeker weg en neem als de ontsteking voorbij is een nieuw paar. Je neemt ook best een nieuwe lenshouder om een nieuwe infectie te voorkomen.
- Gebruik even geen oogmake-up.
- Is het een zonnige dag of is de lucht heel fel? Draag dan een zonnebril om je ogen wat af te schermen.
Zie je maar geen verbetering? Ga dan voor de zekerheid naar de dokter. Zeker als je zicht op een bepaald moment vermindert of wazig wordt, stel je een doktersbezoekje best niet uit! Ook als je een andere oogziekte hebt, recent geopereerd bent of een verminderde weerstand hebt, ga je best naar de huisarts.
Andere oogklachten
Klachten aan je oog hoeven niet altijd te wijzen op een oogontsteking. Het kan ook gewoon wat geïrriteerd zijn zonder verdere oorzaak. Misschien is er iets ingevlogen, zijn je ogen te droog, hebben je contactlenzen wat beschadiging aangebracht of zijn ze gewoonweg vermoeid door te veel inspanning (bijvoorbeeld door naar een scherm te kijken). Ook dan kun je gelijkaardige klachten krijgen als bij een oogontsteking.
Normaal gezien gaat oogirritatie snel weer vanzelf weg, maar als je ernstige klachten hebt of als je geen verbetering ziet, is een bezoekje aan de dokter ook hier wel aangeraden.
Bronnen: gezondheid.be, lensonline.be, thuisarts.nl
Lees ook deze artikels over oogklachten:
- Ooglidcorrectie: welke mogelijkheden zijn er?
- Last van droge ogen? Deze tips helpen!
- Vermoeide ogen? Dit kan een oplossing zijn
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!