Waar of niet waar: van stress word je sneller grijs

Waar of niet waar: van stress word je sneller grijs

Dat stress tot heel wat vervelende kwaaltjes kan leiden weten we al. En er wordt ook gezegd dat je haren er sneller grijs door worden. Maar klopt dit eigenlijk wel? 

Wanneer mensen heel wat stress ervaren, zeggen ze soms dat ze er spontaan grijze haren van krijgen. En hoewel ze dit niet letterlijk bedoelen, geloven we het vaak wel. Denk bijvoorbeeld aan Barack Obama die plots snel een grijs kopje kreeg. Ook hier dacht men dat het aan het stresserende presidentschap lag, en niet aan de leeftijd of de natuur die gewoon z’n ding doet.

Waarom kleurt ons haar grijs?

Om na te gaan of die stelling wel klopt, is het belangrijk om te weten waarom we grijze lokken krijgen. Er zijn namelijk bepaalde cellen verantwoordelijk voor de kleur van onze haren. En naarmate je ouder wordt, krijgen deze cellen het moeilijker om die kleur aan te maken.

Verouderen hangt ook nauw samen met stress. Want wie veel stressgevoelens ervaart, zal sneller oud worden. Dus het klopt wel degelijk dat je dan sneller grijs wordt, het is nu eenmaal een vicieuze cirkel. Daarnaast zul je ook merken dat je last krijgt van haaruitval. Stress is met andere woorden zeer agressief voor die lokken van jou!

Een dermatoloog aan het woord

Volgens dermatoloog Ids Boersma kan het proces heel snel gaan. Al na een korte stressvolle periode kun je een grijze coupe krijgen: “Dit komt dan door een specifieke vorm van haaruitval, alopecia areata genaamd, waarbij je gekleurde haren uitvallen en de grijze haren die je al had niet.”

Bron: margriet.nl – Beeld: gettyimages.be

Ook lezen:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)