Zin in een sportief uitje? In Vlaams-Brabant is het zalig vertoeven. De streek van Sven Nys biedt talloze fiets- en wandelroutes middenin de natuur aan. De beste start neem je aan de voet van de Balenberg, waar het Sven Nys Cycling Center ligt.

Te voet langs eeuwenoude charme

Hagelandse heuvels

Met meer dan 25 uitgestippelde routes en 300 kilometer wandelpaden is het Hageland een echte speeltuin voor fervente wandelaars. Hier kan je je echt dágenlang amuseren in de prachtige natuur! Langs oude burchten en watermolens op de holle, zachte wegen tussen majestueuze eikenbossen, fruitbomen en wijngaarden verveel je je geen seconde. Laat je verleiden door al het moois dat deze streek te bieden heeft.

Kasteel van Horst

In de groene vallei van de Wingebeek, tussen de heuvels van het Hageland ligt deze middeleeuwse mastodont én thuisbasis van de Rode Ridder. Het is er aangenaam rondwandelen met z’n grote slotgracht, mooie binnenkoer en prachtig natuurdomein. Dit ridderlijke kasteel spreekt echt tot de verbeelding, neem dus zeker de (klein)kinderen mee!

Vlooybergtoren

Herken je deze trap van op televisie? Inderdaad, want de Vlooybergtoren werd beroemd dankzij ‘In de gloria’ en ‘Callboys’ en is absoluut een bezoekje waard. De zwevende trap uit roestvrij Cortenstaal is ruim 20 meter lang en 11 meter hoog en staat op een van de hoogst gelegen plekjes van het Hageland. Een prima plekje voor een spectaculair uitzicht!

Fietsen langs Brabantse geschiedenis

Naast de vele wandelingen, kunnen ook fietsers hier hun sporthart bovenhalen. In combinatie met talloze toffe tussenstops en een paar kuitenbijters vormen de fietsroutes dé ideale dag – of weekenduitstap!

Hagelandse Eddy Merckx route

Een van de populairste fietsroutes is die van ‘onze’ Eddy Merckx. Deze route van 30 km brengt je via de mooiste wegen een perfecte mix van natuur én cultuur. Start je trip aan het wielercafé Boerenhof aan de kerk van Meensel, waar je ook hulde kunt brengen aan het standbeeld van de wielergod. Eindigen doe je natuurlijk met een lekker verfrissend streekbiertje!

Actie in het mountainbikeparadijs

MTB netwerk Hageland

Crossen door de heuvels, verstand op nul en genieten. Vlaams-Brabant is rijk aan mountainbikeroutes. Maar liefst 525 km pure fun voor jong en oud. Heuvels en bossen, hobbelige paden en uitdagende hellingen, je vindt het er allemaal. Extra pluspunt? De drie handige bike washes in Diest, Zoutleeuw en Baal. Waar wacht je nog op? Smeer die ketting én kuiten maar al in!

Ontdek in jouw Libelle 41 een handige plattegrond met verschillende sportieve routes op en rond Balenberg mét een gratis toegangsticket voor het Sven Nys Cycling Center!

Benieuwd naar het Sven Nys Cycling Center, maar Libelle gemist? Geen probleem, vraag je gratis toegangskaart dan aan via www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties

Lees ook: