Zo kies je de rode lippenstift die perfect bij je past

Zo kies je de rode lippenstift die perfect bij je past
Shutterstock

Een knallende, rode lippenstift geeft elke outfit dat tikkeltje extra en doet je glimlach stralen. Er zijn enorm veel tinten om uit te kiezen, maar wist je dat de ene tint rood je meer flatteert dan de andere?

Rood gestifte lippen kunnen wonderen doen voor je zelfvertrouwen, op voorwaarde dat je de juiste kleur kiest. Ga je voor de verkeerde tint, dan bestaat de kans dat je tanden er geler uitzien en dat je huid grauwer lijkt dan ze eigenlijk is.

Ondertoon van je huid

Alles heeft te maken met het kleurtype van je huid. Of je een warme of eerder koele ondertoon hebt, kun je makkelijk testen aan de hand van deze richtlijn:

  • Hou een stuk wit papier bij je gezicht. Lijkt je huid gelig? Dan heb je een warme ondertoon.
  • Als je huid eerder rooskleurig of blauwachtig lijkt, dan heb je een koele ondertoon.
  • Lijkt je huid eerder grijzig, of merk je geen geel of roze op? Dan is je ondertoon neutraal en kun je elke tint rood proberen. Experimenteren is de boodschap!

PS Je kunt je ondertoon ook ontdekken aan de hand van de kleur van je juwelen. Doet goud je gelaat oplichten, dan heb je een warme ondertoon. Flatteert zilver je meer, dan heb je een koele ondertoon. Vind je dat beiden goed bij je passen, dan kun je aannemen dat je ondertoon eerder neutraal is.

Warme ondertoon

Staan warme tinten het best bij je huid? Kies dan voor  een oranjerode of koraalkleurige lippenstift. Ook een rode lippenstift met een bruine ondertoon staat je prachtig.

rode lippenstift warme ondertoon

Maybelline SuperStay Matte Ink (kleur: Heroine), € 10,99 bij Di
Sleek Lip VIP Lipstick (kleur: Flaunt It), € 7,99 bij Di
Catrice Demi Matt Lipstick (kleur: Boss Up), € 3,99 bij Kruidvat

PS Aarzel niet om de kleuren te testen voor je ze aanschaft. Dat doe je best niet op je hand, want dat geeft een verkeerd beeld over de kleur. De tint van je huid is namelijk helemaal anders dan die van je lippen. Trek liever met enkele papieren zakdoekjes en wattenstaafjes naar de winkel: gebruik de tissue om de tester schoon te maken en breng de kleur vervolgens aan met een wattenstaafje.

Koele ondertoon

Heb je eerder een koele ondertoon, dan flatteren kleuren als dieprood, vuur- en framboosrood je het meest. Pluspunt: dit soort tinten doen wonderen voor je parelwitte glimlach!

rode lippenstift koele ondertoon

Bourjois Rouge Edition Velvet (kleur: Hot Pepper), € 14,99 bij Di
M.A.C Retro Matte Lipstick (kleur: Ruby Woo), € 19,50
Lancôme L’Absolu Rouge Drama Matte Lipstick (kleur: Adoration), € 32,90 bij ICI Paris XL

Zo blijft je rode lippenstift perfect zitten

Met dit stappenplan zorg je ervoor dat die perfecte rode lippenstift zo lang mogelijk blijft zitten:

  1. Scrub je lippen zachtjes om dode huidcellen en loszittende velletjes te verwijderen. Je kunt makkelijk zelf een lipscrub maken met kristalsuiker en een lepeltje honing. Breng de scrub aan in zachte, ronddraaiende bewegingen. Scrub niet te hard, want de huid van en rond je lippen is dun en extra gevoelig.
  2. Omlijn je lippen met lipliner in dezelfde kleur dan je lippenstift. Zo heeft je lipstick iets om zich aan te hechten en komt de kleur beter tot z’n recht. Pluspunt: je lippenstift loopt zo minder snel uit in de fijne lijntjes rondom je lippen.
  3. Breng je lippenstift aan: eerst in het midden van je onderlip, dan aan je cupidoboogje (het boogje van je bovenlip) en vervolgens de zijkanten van je lippen. Gebruik eventueel een fijn penseel om heel precies te werken.
  4. Wil je dat je lippenstift écht muurvast blijft zitten? Poeder ‘m dan nog even af. Neem hiervoor een tissue, leg het over je lippen en breng er een beetje los poeder over aan met een borstel om de kleur te fixeren.
  5. Optioneel: breng opnieuw een laagje lippenstift aan voor een extra diepe kleur.
rode lippenstift lang blijven zitten
© Odyssey

Handig trucje: zo hangt er nooit meer lippenstift aan je tanden

Als je lacht en trots je nieuwe lippenstift toont, is het uiteraard niet de bedoeling dat de helft aan je tanden kleeft. Pas daarom gerust dit trucje toe voor je de deur uitstapt: steek je wijsvinger in je mond en vorm er een ‘o’ rond met je lippen. Trek je vinger langzaam naar buiten en je zult zien dat de overtollige lippenstift aan je vinger blijft kleven.

rode lippenstift tanden
© Good Housekeeping

Meer moois:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)