Opgelet: padden op (de) weg

Opgelet: padden op (de) weg
toad on the road; Shutterstock ID 17728087; Projectnummer: Libelle online; Uitgave: Artikel: paddentrek begonnen; Traffic: Rani; Anders: Vandaag


Nu het buiten minder koud is, trekken heel wat amfibieën van hun winternest naar een voortplantingspoel. Een gevaarlijke tocht die ze soms met hun leven bekopen. 
Jaarlijks zorgen Natuurpunt en haar vrijwilligers ervoor dat deze glibberige vriendjes heelhuids op hun bestemming aankomen. 

De jaarlijkse paddentrek is gisteren officieel begonnen. In de loop van februari ontwaken amfibieën uit hun winterslaap en trekken ze instinctief naar het water om er te paren. Zoals velen denken, vertoeven amfibieën niet in het water. Ze houden hun winterslaap onder bladeren, takken of in de grond, goed verstopt voor vijand en mens. Van zodra de luchtvochtigheid stijgt, de grondvorst afneemt en het ‘s nachts minimaal 8 graden is, verschijnen de beestjes vanonder hun schuilplaats.

Betonnen slagveld

Padden zijn het belangrijkste verkeersslachtoffer onder de amfibieën. Vooraleer ze hun broedplaats bereiken, moeten ze ons betonnen landschap doorkruisen. Dat doen ze voornamelijk tijdens de schemering of in de vroege nacht. Het is een hachelijke expeditie die niet altijd een goed einde kent.

Om zo veel mogelijk padden te redden, organiseert Natuurpunt heel wat paddenoverzetacties. Langs de trekroutes plaatsen ze speciale schermen die de amfibieën naar ingegraven emmers leiden. Vrijwilligers controleren en ledigen deze emmers dagelijks, en brengen de beestjes veilig naar de andere kant van de straat.

Naast heel wat wegen worden ‘paddenafsluitingen’ geplaatst om te verhinderen dat de amfibieën zelf de weg oversteken. Ze leiden, langs weerszijden, naar emmers.

Hoe kan jij helpen?

Jaarlijks zetten vrijwilligers ruim 150.000 amfibieën over, maar ook jij kunt een steentje bijdragen:

  • Matig je snelheid op de aangegeven oversteekplaatsen. Rijd niet sneller dan 30 kilometer per uur.
  • Doe mee met een paddenoverzetactie in jouw buurt. Ga naar hylawerkgroep.be en ontdek de deelnemende gemeenten.
  • Hoe goed je het ook bedoelt: trek er niet alleen op uit. Volgens Natuurpunt doe je er meer kwaad dan goed mee. Je zet bijvoorbeeld de padden aan de verkeerde kant van de straat over, amfibiesoorten worden verkeerd gedetermineerd of gegevens over de beestjes worden niet ingevuld op de speciaal daarvoor ontworpen formulieren. Merk je veel padden of andere amfibiesoorten op? Verwittig dan een lokale organisator.
  • Wat moet je doen als je een pad, kikker of salamander vindt? Laat het dier opnieuw vrij op de plek waar je het vond. Het beestje was vermoedelijk al op weg naar zijn of haar voortplantingsstekje.
  • Padden zijn giftig. Was je handen dus altijd nadat je hen hebt aangeraakt!

Deze amfibiesoorten werden vorig jaar gered

1 Bruine kikker

Foto: © pixabay

2 Alpenwatersalamander

Foto: ©Natuurpunt

3 Kamsalamander

Beeld: ©Natuurpunt

4 Rugstreeppad

Foto: ©wikimedia commons

5 Heikikker

Foto: ©wikimedia commons

Lees ook:

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)